Groepenkast aanvragen

Gegevens aanvrager/contactpersoon

Gegevens installatie groepenkast

- Houdt u rekening met een weekendtoeslag boven op ons standaard uurtarief. -

Op zaterdag is dit 50%
Op zon- en feestdagen is dit 100% 

:

- Houdt u rekening met een avondtoeslag van 50% boven op ons standaard uurtarief -

Technische gegevens aanvraag nieuwe groepenkast

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png bmp pict.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png bmp pict.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg jpeg png bmp pict.

Welke groepenkast heb ik nodig?

Om te beginnen met het uitkiezen van een groepenkast moet u eerst weten of u een 1 fase of een 3 fase groepenkasten nodig hebt.

Hoe kan ik dit nou makkelijk zien?

Groepenkasten zijn er in verschillende soorten, merken en maten. Op het moment dat u een groepenkast wilt aanschaffen dan is het van belang dat u weet of u een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig heeft. Hieronder zal uitgelegd worden 

1) Wat is een 1 fase groepenkast?

2) Wat is een 3 fase groepenkast?

3) Wat zijn de verschillen tussen beide varianten?

4) Hoe weet ik welke groepenkast ik nodig heb?

Uiteindelijk hopen wij dat het inzichtelijk is wat het verschil is tussen een 1 fase en 3 fase groepenkast.

  

1)  Wat is een 1 fase groepenkast 

Voordat het verschil tussen beide groepenkasten uitgelegd kan worden, is het van belang om te weten wat een 1 fase groepenkast eigenlijk is. Deze groepenkast is, onafhankelijk van het merk, een type waarin 2-polige aardlekschakelaars en een 2-polige hoofdschakelaar worden geplaatst. Deze componenten herkent u aan het feit dat deze twee modules breed zijn. Twee modules staan gelijk aan 36 mm. Deze groepenkast wordt gebruikt bij 1 fase aansluitingen in woonhuizen en andere panden. 

2)  De 3 fase groepenkast 

Nu beschreven is wat een 1 fase groepenkast is, geven wij u aan hoe de 3 fase groepenkast herkent. Dit type is voorzien van dezelfde aardlekschakelaars (2P), maar een bredere hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar zijn 4-polig. De breedte is 72 mm en per component neemt dit vier modules in beslag.

In de 3 fase variant kunt u tevens een krachtgroep plaatsen. Dit is een 3P+N (3-polig + nul) automaat, geschikt voor een krachtaansluiting. Deze automaat dient ook aangesloten te worden achter een aardlekschakelaar, echter dit is een 4-polige variant (4P). Het verschil tussen een 1 fase en 3 fase groepenkast is onder andere het feit dat er in een 1 fase groepenkast geen krachtgroep kan zitten. In de 1-fase variant kan wel kookgroep geplaats worden zodat het koken in de meeste situaties toch mogelijk is. 

3)  Heb ik in mijn woning dan een 1 fase of 3 fase groepenkast? 

U kunt het aantal fasen herkennen aan een viertal punten. Onderstaand hebben wij van deze punten foto's toegevoegd ter herkenning en verduidelijking. Waarbij de blauw gemarkeerde voorbeelden herkenningpunten zijn voor een 1fase aanluiting en rood gemarkeerde delen voor een 3fase aansluiting. Wanneer er twee draden onderuit de groepenkast komen, dan heeft u een 1 fase groepenkast. Komen er echter vier draden onderuit de groepenkast? Dan heeft u geen 1 fase, maar 3 fase groepenkast.

Wanneer er onder de kWh-meter 1 hoofdzekering bevind dan heeft u een 1 fase groepenkast. Bevinden zich hier echter drie hoofdzekeringen, dan heeft u een 3 fase groepenkast.

Wanneer de module breedte van uw hoofdschakelaar 2 modules is a 36mm dan heeft u een 1 fase groepenkast. Is de module breedte van de hoofdschakelaar echter 4 modules a 72mm heeft u een 3 fase groepenkast.

Naast aan het aantal draden, het aantal hoofdzekeringen en de breedte van de hoofdschakelaar kunt u het aantal fasen ook herkennen aan de aangegeven aansluiting bij u op de kWh-meter in uw meterkast. De volgende waarden staan voor een 1 fase aansluiting 220/230V. Staat er 3x220/230V of 380/400V. Deze waarden geven aan dat u een 3 fase aansluiting heeft.

 

4)  Wat is geschikt in mijn situatie? 

Op het moment dat u gaat verbouwen, verhuizen of u heeft simpelweg een nieuwe groepenkast nodig, maar u wilt weten wat voor een type, dan dient u te letten op de hierboven beschreven punten. U kunt dus kijken naar de hoeveelheid kabels onderaan de huidige groepenkast, maar wij raden u ook aan om op uw kWh-meter in de meterkast te kijken. Komt u er niet uit kunt u ook altijd telefonisch contact met ons opnemen op +31(0)62446570 dan praten wij u rustig door het proces heen. Ook kunnen wij u verder adviseren of u een 1 fase of 3 fase groepenkast nodig heeft. Uw netbeheerder kan u ook altijd vertellen of een 1fase of 3fase aansluiting heeft.

Voor een woning is over het algemeen een 1-fase aansluiting van 25A of 35A voldoende. Echter de laatste tijd worden woningen steeds vaker van een 3-fase aansluiting van 3x25A of 3x35A voorzien met het oog op de toekomst. De standaard groepenkasten zijn voorzien van hoofdschakelaar van 40A en kunnen zowel op een 25A als 35A aansluiting worden aangesloten.

De waarde van de hoofdzekering van de netbeheerder (25A of 35A) hangt af van de hoeveelheid stroom die u gelijktijdig verbruikt.

Hoofdzekering 

Installaties tot 5500 Watt hebben vaak een 25A hoofdzekering en installaties tussen 5500 Watt en 8000 Watt hebben vaak een 35A hoofdzekering.

Boven een gelijktijdig verbruik van 8000 Watt is een 3-fase aansluiting nodig. 

1 fase: 1 x 220/230V  

3 fase: 3 x 220/230V of 380/400V 

Heb ik een 1 fase of 3 fase aansluiting? 

U kunt het aantal fasen herkennen aan een viertal punten. Ook uw netbeerder kan u altijd vertellen of u een 1 of 3 fase aansluitnig heeft. Onderstaand hebben wij van deze punten foto's toegevoegd ter herkenning en verduidelijking. Waarbij de blauw gemarkeerde voorbeelden herkenningpunten zijn voor een 1 fase aanluiting en rood gemarkeerde delen voor een 3 fase aansluiting. Wanneer er twee draden onderuit de groepenkast komen, dan heeft u een 1 fase aansluiting. Komen er echter vier draden onderuit de groepenkast? Dan heeft u geen 1 fase, maar 3 fase aansluiting.

Wanneer er onder de kWh-meter 1 hoofdzekering bevind dan heeft u een 1 fase aansluiting. Bevinden zich hier echter drie hoofdzekeringen, dan heeft u een 3 fase aansluiting.

Wanneer de module breedte van uw hoofdschakelaar 2 modules is a 36mm dan heeft u een 1 fase aansluiting. Is de module breedte van de hoofdschakelaar echter 4 modules a 72mm heeft u een 3 fase aansluiting.

Naast aan het aantal draden, het aantal hoofdzekeringen en de breedte van de hoofdschakelaar kunt u het aantal fasen ook herkennen aan de aangegeven aansluiting bij u op de kWh-meter in uw meterkast. De volgende waarden staan voor een 1 fase aansluiting 220/230V. Staat er 3x220/230V of 380/400V. Deze waarden geven aan dat u een 3 fase aansluiting heeft.


 

- U dient voor deze groepenkast een 3 Fase aansluiting aan te vragen bij uw Netbeheerder. -

Deze werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden voor onze werkzaamheden!

Aantal

Hoeveel installatieautomaten (groepen) heb ik nodig?

Het berekenen van het aantal groepen kan door middel van het tellen van de stopcontacten en lichtpunten in uw huis, deze deel je over het aantal groepen.

Op apparaten staat hoeveel vermogen deze vraagt. De maximale hoeveelheid vermogen op een groep mag niet meer zijn dan de maximale belasting van een groep. Voor een standaard groep is dit 16A. Dit betekent dus voor een groep van 16A (16Ax230V=3680W) om een veilige marge te houden rekenen we 3500W. 

(Max belasting per groep = aantal Ampères van de groep x 230 Volt)

 

Aantal
Aantal
Aantal
Aantal
Aantal
Aantal
Aantal
Aantal
Aantal

Welke extra componenten heb ik nodig?

We maken hierin het onderscheid tussen 2 soorten componenten bij de aanvraag van uw nieuwe groepenkast: 

1 Standaard componenten

Ons slimme aanvraagformulier houdt hier al rekening mee met uw aanvraag m.b.t. de hoofdschakelaar, groepenverdeling en aardlekschakelaar(s).

Als je kijkt naar een groepenkast heb je er altijd standaard elementen inzitten. Dit zijn de hoofdschakelaar, installatieautomaten, en aardlekschakelaar(s). Veelal een bettransformator en wanneer u kookt of wilt gaan koken op inductie een kookgroep en in sommige gevallen een krachtgroep dit zijn extra componenten. De beltransformator, kook- en krachtgroep vind u dan ook terug in het aanvraagformulier bij extra componenten.

•     In iedere groepenkast dient een hoofdschakelaar aanwezig te zijn

•     Bij huisinstallaties zijn van de installatieautomaten de 16 ampère groepen B- karetistiek de standaard

•     Voor vier installatieautomaten heeft u één aardlekschakelaar nodig

•     Een inductiekookplaat sluit je aan op een kookgroep of krachtgroep in de groepenkast 

2 Extra componenten

Deze zijn optioneel en kunt u apart toevoegen aan uw aanvraag. Het maximaal aantal module breedten is 72, de module breedte varieerd per component. Dit is de maximale combinatie van standaard en extra componenten welke in de grooste afmeting groepenkast past.

Naast installatieautomaten, de benodigde aardlekschakelaars, de hoofdschakelaar. Zijn ook aanvullende componenten soms onmisbaar. We hebben het dan over; eventuele kookgroep(en), contactdozen, overspanningsbeveiligingen, digitale kWh meters, krachtgroepen, beltransformatoren en aardlekautomaten. 


Hieronder de definities van deze componenten: 

•         Aardlekautomaat: De combinatie van een installatieautomaat met een aardlekfunctie (afzonderlijk zekeren van installaties).

•         Beltranformator: Deze zet de 230V om naar de stroom en spanning die een deurbel nodig heeft.

 

•         Contactdoos: In de volksmond ook wel stopcontact, handig voor in de groepenkast om bijvoorbeeld het internetmodem of router op aan te sluiten.

 

•         Overspanningsbeveiliging: Een component dat de installaties beveiligt tegen overspanning ten gevolgen van bijvoorbeeld onweer.

 

•         Kookgroep: wanneer u kookt of wilt gaan koken op inductie, in uitzondelijke gevallen is een krachtgroep noodzakelijk, vraag dit altijd na bij uw leverancier.

 

•         Krachtgroep: Een krachtgroep zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een sauna of bubbelbad kunt aansluiten op je groepenkast.

 

•         Digitale kWh meter: Een component die je verbruik meet per groep of installatiedeel en digtaal weergeeft in kiloWattuur.

 

mm
Modules

- Afmeting groepenkast niet beschikbaar! -

Het totaal aantal modules kan niet groter zijn dan 72. Past u het aantal componenten aan.

- Helaas is het door u gekozen merk groepenkast op basis van het aantal componenten niet beschikbaar! -

U heeft de volgende mogelijkheden:

  1. 1) Indien mogelijk past u het aantal componenten aan tot het maximale wat voor het merk van uw keuze beschikbaar is (zie onderstaande afbeelding).
  2. 2) U kiest voor een ander merk groepenkast en selecteerd deze.
  3. 3) U kiest toch voor het merk van uw keuze, de groepenkasten worden tijdens de installatie gekoppeld. Houdt u dan wel rekening met extra kosten en de extra benodigde ruimte in de meterkast.

- Helaas is het door u gekozen merk groepenkast op basis van het aantal componenten niet beschikbaar! -

U heeft de volgende mogelijkheden:

  1. 1) Indien mogelijk past u het aantal componenten aan tot het maximale wat voor het merk van uw keuze beschikbaar is (zie onderstaande afbeelding).
  2. 2) U kiest voor een ander merk groepenkast en selecteerd deze.
  3. 3) U kiest toch voor het merk van uw keuze, de groepenkasten worden tijdens de installatie gekoppeld. Houdt u dan wel rekening met extra kosten en de extra benodigde ruimte in de meterkast.